Tisztelt T. Mónika!

Kérdéseire az alábbi válaszokat adom.

1.) Az ételek készítésekor minimális mennyiségben használunk ételízesítőt, azonban a korábban használt Delikát és más egyéb ételízesítőktől lényegesen alacsonyabb sótartalommal (5 % alatti) és 41 % zöldség-tartalommal rendelkezik, viszont tartalmaz Nátrium-glutamátot is. A Minta-Menza program kapcsán jelentősen csökkentettük a sótartalmat, valamint egyéb fűszerek mennyiségét is. Tehát a megfelelő ízhatás elérése miatt szükséges az ételízesítők használata.

2-3.) Természetesen hozzájuthat vendég étkezői jogcímen tízórai-ebéd-uzsonna étkezésekhez, azonban tudnom kellene a napi létszámot. Nem tudom milyen főlapon látott Ön árakat, de a jelenlegi árak az általános iskolai korosztály esetében a következők: tízórai 144,- Ft/fő, ebéd 415,- Ft/fő, uzsonna 144,- Ft/fő. Amennyiben nagyobb létszámról van szó helyszínre szállítjuk, de a Csabagyöngye is lehet felvevő hely.

Tisztelettel: Dávidné Tóth Edit, igazgató
2013. 09. 17. 19:42
Tisztelt Nagy Mónika!

Az étlapon feltüntetett tápanyag mennyiség egy adagra vonatkozik.

Üdvözlettel: Mintamenza Koordinátorok
2013.03.19. 16:19
Tisztelt Nagy Péter Úr!

Köszönjük, hogy a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény honlapjának lehetőségével élve kérdését megosztotta velünk. Ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjunk, kérem, tájékoztasson, mely gyermekintézményről van szó, milyen korú az Ön gyermeke (feltételezzük, szülői érintettség kapcsán tette fel kérdését).

Általánosságban el tudjuk mondani, hogy tapasztalataink szerint a Mintamenza Program indítása előtt a gyermekek túl sok cukrozott ételt kaptak, ami nem felel meg az egészséges táplálkozás alapelveinek. A répacukor az egyszerű szénhidrátok közé tartozik, s mint ilyen, gyorsan megemeli a vércukorszintet. Erre bizonyos élethelyzetekben igénye is van a szervezetnek, azonban ha túlzott bevitelle állunk szemben, akkor csak zsírraktárainkat gyarapítjuk a sok és felesleges kalóriát tartalmazó ételekkel, ami az elhízás, magas vérnyomás és diabétesz kialakulásának előszobája.

Valóban javasolt a natúr tej gyakoribb felhasználása, de nem "tiltott" a karamellás tej, kakaó, vaníliás tej sem. A Gyermekélelmezés honlapján az étlapok megtekinthetők, látszik, hogy az aktuális 2 hetes időszakban is szerepel kakaó is, karamella is az étlapokon.

Amennyiben a fentiek szerint pontosítja a kérdését, úgy módunkban áll konkrét választ adni.

Kérjük, további kérdéseivel keressen bennünket a mintamenza.koordinatorok@dar.antsz.hu e-mail címen!

Üdvözlettel: Mintamenza Koordinátorok